Zum Inhalt springen

Ai ai ai … AI (Hoe een sinterklaasgedicht dus niet moet)

Last updated on 05-12-2023

Voor mijn werk maak ik geregeld gebruik van AI – artificial intelligence. Terwijl ik het buurtaal-artikel over sinterklaasgedichten aan het schrijven was, dacht ik plotseling: Ach wat, laat ik eens kijken wat GPT-4, het state-of-the-art-model in de wereld van de kunstmatige intelligentie, ervan terechtbrengt.

Gaan we:

Voor Finja, die helemaal dol is op Lego Technic

Beste Finja, luister wat ik vertel,
Sint zag op je lijstje: "iets van Lego, wel heel veel".

Technisch en knap, voor een jochie zo slim,
een bouwpak vol wielen, het lijkt wel een gym.

Met blokjes en tandwielen wordt het een festijn,
je bouwt straks je eigen mechanisch konijn.

Dus pak maar snel uit, begin snel met spelen,
Sint weet dat dit pakket je zeker gaat vervelen.

Arme Finja (m/w/d)

Tweede poging: sokken voor papa

Toegegeven, erg cliché, maar er zijn vast heel veel papa’s die op 5 december met een paar sokken verrast worden.

Liefste papa, altijd zo stoer en zo sterk,
Met deze gele sokken maak je beslist indruk op je werk.
Ze zijn vrolijk en geel, dat is zeker geen kleinigheid,
Met deze sokken steel jij de show, elke nacht en alle tijd.

Hier word ik eigenlijk wel nieuwsgierig van. Hmm, misschien wil ik ook wel zulke sokken. Supervrouw zijn in bed en op mijn werk, daar teken ik voor.

Goedbedoeld, geen benul

Toch weet GPT-4 er maar weinig van te bakken. Het rijmschema klopt vaak, het metrum meestal niet. Er staan logische fouten in de tekst. Dat is geen verrassing: GPT en co. hebben geen benul van de wereld. Ze zijn er gewoon heel goed in om het volgende woord in een zin te voorspellen.

Dat de kunstmatige intelligentie zo aandoenlijk slecht presteert ligt waarschijnlijk ook aan de enorme hoeveelheid goedbedoeld-onbeholpen sinterklaasgedichten in de krochten van het internet, waarmee het taalmodel is getraind.

Nadat ik de AI met het gele-sokken-gedicht in de herkansing had gestuurd rolde er op de valreep toch nog een pareltje over mijn beeldscherm:

Verf de wereld met jouw kleur,
Geef het leven wat meer geur.

Volgend jaar een nieuwe poging, ChatGPT?

2 Kommentare

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert